Tuesday, May 24, 2011

Türkiye'de İngilizce Kitap Alma Rehberi

Uzun sayılacak bir uğraştan sonra Mülksüzler'in ingilizcesini bulup alınca, benim gibi ingilizce kitap arayanlara yardımcı olacak bir liste hazırlayayım dedim. Aslında internetten kitap alışverişi yapmayı sevmiyorum, bir kitap almadan önce kitapları ellemek, kurcalamak, kokularını duymak hoşuma gidiyor, ama üşengeç olduğumda internetten de sipariş veriyorum. Sonuçta bu listenin yararlı olacağını umuyorum, belki birileri de listeye katkı yapar, ben de yeni bir yer öğrenmiş olurum...

1. Robinson Crusoe



Robinson Crusoe, mabetim... Daha önce de bahsettiğim gibi öldüğümde gömülmek istediğim yer burası işte! İstiklal Caddesinde, Galatasaray Lisesi'nin yakınında koyu ahşap ve cam girişi, yüksek tavanı ve tavana kadar kitaplarıyla bir kitap cennetidir Robinson. Her zaman aradığım kitabı bulamasam da ilk baktığım her Robinson'dur, ayrıca internetten de aradığınız kitabı sipariş edebilir, kitap yoksa da yurtdışından sipariş edebilirsiniz. İnternetten verdiğim siparişi 1 günden kısa bir sürede getirmesiyle de kalbime taht kurmuştur.

2. Pandora Kitabevi


Yine İstiklal Caddesi üzerindeki Pandora, geçen sene asıl yerinin karşısına açtığı İngilizce kitaplar satan dükkanıyla listenin ikinci sırasına yükseldi. Robinson kadar olmasa da keyifli bir kitabevi. Bir kere içine girince kırtasiye/cd/film/oyuncak değil kitap görüp, kitapların havasını soluyacağınız nadir kalan kitabevlerinden. İngilizce kitap seçkisi hiç fena değil, yine olmayanları yurtdışından getirtme olasılığınız da var. İnternet üzerinden de sipariş verilebiliyor. Ben sonunda üstte belirtilen Mülksüzler'i burada buldum, kargo ise 2. günün sabahı geldi, yani gayet hızlı diyebilirim, üstelik motorlu kuryeyle hızlı teslimat seçeneği de var...


3. Remzi Kitabevi-Suadiye


Remzi'nin diğer yerlerine gitmeyeli uzun zaman oldu, o yüzden onları bilemiyorum ama Suadiye'deki mağazada, özellikle yeni popüler kitapları İngilizce olarak bulmanız oldukça olası. Vampir kitapları koleksiyonu ise tek kelimeyl muhteşem, benim Türkiye'de Southern Vampires'ı bulabildiğim iki yerden biri olduğu için sıkça uğruyorum (malum kadın her yıl yeni bir tane yazıyor). Yıllar önce bana hiçbir yerde bulamadığım Cyrano de Bergerac'ı buldukları ve Harry Potter'ın kitaplarını erken getirip rezervasyon aldıkları için zaten sevdiğim bir yerdi Remzi, şimdi daha da bir çok seviyorum. Ama maalesef internetten alışveriş yapılamıyor.

4. Ada Kültür- Kadıköy

Rıhtımdaki Seyhan Müzik'in yerine bir yıl kadar önce açılan Ada Kültür'e önce sadece dolmuşlara yakın diye girdim, ama en sevdiğim kitabevlerinden biri oldu. Kitapların yanısıra DVD koleksiyonu da keyifli, ve eskiden 30-40 tane olan ingilizce kitaplar son aylarda bayapı büyüdü ve Susan Sontag'ın 'On Photography'si gibi çok keyifli kitaplar bulmak mümkün. Ayrıca son gidişimde eski ciltli Fransızca sahaf kitaplar da olduğunu gördüm. İnternette izleri yok, yalnız yolunuz Kadıköy'e düşerse uğramanızda fayda var diyorum. Ayrıca çok keyifli müzikler çalarak da beni benden alan bir yer...

5. D&R-Suadiye

Esasında D&R'ı içinde kitaptan çok her şey olan kitapçılar sınıfında bir zincir kitapçı olduğu için pek sevmem, ama Southern Vampires'ı bulabildiğim 2. yer burası olduğu için zaman zaman uğruyorum. İngilizce kitapları fena olmasa da bence çok yeterli değil. İnternetten sipariş mevcut, ama kargonun size ulaşması bir haftayı bulabiliyor.

6. Homer Kitabevi


Asıl olarak ingilizce arkeoloji ve sanat tarihi satmak amacıyla açılan Homer, edebiyat kitapları alanında çok zengin içeriğe sahip değil ama sosyal bilimler konusunda bir kitap arıyorsanız ilk bakmanız gereken yer. Galatasaray'daki yerine hiç girmesem de Bilgi Üniversitesi'ndeki yerleri küçük olsa da keyifli kitaplara sahip bir yerdir. Yine internetten sipariş seçeneği mevcut, ama bir şey almadığım için bir yorumda bulunamıyorum.

Geri Kalanı

Ayrı bir başlık açmaya gerek duymadığım yerler, klasik eserlerin Wordsworth ya da Penguin baskılarını ucuz fiyata satan, ancak pek fazla seçenek tutmayan yerler; Kabalcı Kitabevi, Alkım Kitabevi ve Kadıköy'deki Penguen Kitabevi (Penguen bu arada en sevdiğim kitapçılardan biridir). Penguen'e uğrarsanız İngiliz klasik yazarların tüm eserleri kitaplarını (yaklaşık 5 kilo ağırlığında oluyorlar) 25 tl'ye alabilirsiniz, benden söylemesi. Ben Jane Austen ve Virginia Woolf'umu çoktan aldım, geri kalanlara da bir el atmak niyetindeyim.

Son Çare:

Aradığınız kitap bu yerlerden hiçbirinde yoksa, yurtdışından almak zorundasınız demektir. Bu da biraz fazla teslimat parası ödemek ve 4-5 hafta beklemek anlamına geliyor. Ama eğer bunlardan yılmayacaksanız benim tavsiyem Amazon yerine Ebay'e bakmanız. Çünkü Amazon her siparişte fiks bir 5 dolar teslimat masrafı alıp sonra onun üzerine her kitap için ayrı teslimat ücreti istiyor yani biraz pahalıya geliyor. Tabii Ebay'den almak sanal satıcılardan almak demek, yani biraz riski var, ama ben bugüne kadar Ebay'le hiçbir sorun yaşamadım. Üstelik ikinci el almak sizin için sorun değilse, oldukça ucuza aradığınız kitabı bulabiliyorsunuz. Eğer Amerikan sitesine değil İngiliz sitesine bakarsanız, hem teslimat daha hızlı olur hem de teslimata daha az para ödersiniz.


5 comments:

Leslie said...

Do you know www.betterworld.com? That is all I use to order books online - it is a little slower than Amazon, but there is free international shipping and their profits go to support literacy causes. A lot of the used books they sell are "rescued" from US libraries that would otherwise have thrown out old/unpopular items. Highly recommended. :)

Unknown said...

Wow, I really didn't know them. Free shipping sounds amazing! How long does it take for a book to be delivered to Turkey?

Leslie said...

Roughly 3 weeks for me, sometimes less and sometimes more. It is always different... I think it depends on the mood of the Turkish mail. :P The books basically always reach Turkey in the same amount of time, and then it varies from there. Our uni mail is always extra-slow, so maybe it would be quicker for you?? But I've never had any of the books get lost! We would use Amazon if we needed something urgently, but just for leisure books, BW is perfectly fine.

Unknown said...

Sometimes it takes more then a month when I order from Amazon and the shipping is usually high, so I'll definitely give it a chance! Thanks for telling...

Leslie said...

Also, if you have any book-hunting friends in Ankara, they should know about this very new place - https://www.facebook.com/BookishStore?sk=info

Amazon always takes 3 weeks for me, so **sometimes** in my case BW is slower, but still, worth it to support a good company. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails